bygga altan

Bygga altan

Funderar du på att bygga altan eller trädäck?

Här kommer några tips på vad du ska tänka på innan:

Placering

Placeringen är viktig för att altanen eller trädäcket ska bli en plats att trivas på. Tänk på att välja placering noga, förslagsvis utanför köket eller vardagsrummet eftersom det ska vara lätt att ta sig till och från köket. Många vill också att uteplatsen ska vara insynsskyddad och kanske med den bästa utsikten som tomten erbjuder. Tänk också på solen.  Vill du ha morgon- eller kvällssol? Eller trivs du kanske bäst i skuggan?

Underhåll

En altan i trä behöver du underhålla varje år. Plankorna ska tvättas regelbundet och många använder en högtryckstvätt för att underlätta jobbet. Se bara till att du inte har alltför hårt tryck i tvätten så att fibrerna i träet skadas. En gång per år behöver träet oljas in (rengör det först) och inoljningen kan du med fördel göra på våren.

Insynsskydd och inramning

Det går att skydda din altan mot insyn och rama in på många olika sätt. Stora krukor med växter, buskar och/eller träd ger en mysig atmosfär samtidigt som de ramar in. Plank och staket kan ge altanen skydd och en vacker avgränsning. Spaljéer med blommor luktar gott och ger ett luftigt skydd. Välj utifrån ditt tycke och smak men tänk igenom innan du börjar bygga altan.

Tak och inglasning

Med tiden kommer ofta önskan om ett tak eller en inglasning eftersom det gör säsongen längre på uteplatsen. När du börjar bygga altan så fortsätter det ofta efter hand. Även om du i början valt en öppen altan kan det vara värt att förbereda för en till- eller ombyggnad. Speciellt när det kommer till grunden som ska kunna bära en högre belastning.

Vi på GoP har lång erfarenhet av att bygga altan eller däck med eller utan tak alternativt inglasning. Önskar du även staket, räcken eller ett plank så kan vi ordna det också. Tillsammans så hjälper vi dig att hitta den bästa lösningen just för din härliga uteplats.

Välkommen att kontakta oss »